
مزایا و معایب دوربین مداربسته تحت شبکه IP
به طور خلاصه، کیفیت تصویر بالاتر، امکان اتصال بیسیم، امکانات جانبی بیشتر (چون امکان صدای دو طرفه، امکان ضبط بر روی کارت حافظه دوربین، سنسور تشخیص صدا و حرکت و …)، هوشمندی بیشتر و دارا بودن راهکارهای متنوع تر برای ضبط تصاویر بخشی از مزایای دوربین مداربسته تحت شبکه نسبت به دوربین های آنالوگ می باشد.
مقرون به صرفه تر
در حالی که قیمت دوربین های تحت شبکه از دوربین های آنالوگ بیشتر است، ممکن است هزینه تمام شده یک راهکار مبتنی بر دوربین های مداربسته آنالوگ از مشابه تحت شبکه آن در عمل برای شما گرانتر تمام شود. علاوه بر هزینه دوربین ها، یکی از هزینه های اصلی در راهکارهای نظارتی مبتنی بر دوربین های مداربسته، هزینه دستگاه ضبط تصاویر است. در راهکارهای آنالوگ حتما باید دستگاه سخت افزاری ضبط تصاویر (DVR) خریداری شود اما در ارتباط با دوربین های مدار بسته تحت شبکه می توان از نرم افزارهای ضبط تصاویر به جای دستگاه های سخت افزاری (NVR) استفاده کرد که خود هزینه تمام شده پروژه را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
به علاوه در راهکارهای تحت شبکه، در صورت عدم تمایل به اتصال بی سیم، تنها کشیدن یک کابل شبکه برای انتقال تصاویر، صدا، فرامین چرخش دوربین، برق و … کافی است اما در راهکارهای آنالوگ بابت هر یک از موارد ذکر شده باید کابل جداگانه ای کشیده شود که هزینه ها و پیچیدگی های کابل کشی را به مراتب افزایش می دهد. به علاوه کابل کشی انجام شده برای راهکارهای آنالوگ برای مصارف دیگر قابل استفاده نیست در حالی که می توان از کابل کشی انجام شده برای دوربین های مدار بسته تحت شبکه، برای هر نوع کاربری دیگر مبتنی بر شبکه (اتصال کامپیوترها و …) استفاده کرد.
سرمایه گذاری برای آینده
همانطور که در بسیاری از عرصه ها تکنولوژی دیجیتال همتایان آنالوگ خود را کنار زده اند، همین اتفاق در ارتباط با دوربین ها مدار بسته در نهایت رخ خواهد داد. با سرمایه گذاری بر روی بسترهای تحت شبکه، در سالیان آینده و با ورود دوربین های مدار بسته دیجیتال با تکنولوژی و کیفیت تصویر بسیار بالاتر به راحتی می توانید از دوربین های جدید بر روی کابل کشی و بستر شبکه موجود خود استفاده نمایید، در حالی که اگر از بستر ارتباطی آنالوگ استفاده کرده باشید، نیاز است کابل کشی را مجددا انجام دهید که در عمل پیچیده، پر هزینه و زمان بر خواهد بود. از این رو همواره منطقی است بستر ارتباطی خود را با نگاهی به آینده انتخاب کنید.
امکانات و تنوع بیشتر در ضبط تصاویر
همانطور که پیشتر عنوان شد یکی از پیچیدگی ها و هزینه های اصلی در راهکارهای نظارتی مبتنی بر دوربین مداربسته، شیوه ضبط تصاویر دوربین است. در راهکارهای آنالوگ تنها راه، استفاده از سخت افزارهای ضبط تصاویر (DVR) است که قیمت آن ها بخصوص در صورت نیاز به ضبط تصاویر تعداد بالا دوربین مدار بسته چشمگیر خواهد بود. در مقابل در راهکارهای تحت شبکه علاوه بر امکان استفاده از سخت افزار ضبط تصاویر (NVR)، امکان ضبط تصاویر بر روی کارت حافظه دوربین، بر روی یک کامپیوتر با استفاده از نرم افزار ضبط تصاویر، بر روی یک سرور از طریق پروتکل FTP، بر روی فضای ذخیره ابری (Cloud Storage) و … وجود دارد. این تنوع باعث می شود که شما بتوانید بهترین راهکار ضبط را بر اساس بودجه و نیازمندی خود انتخاب کنید.

کیفیت تصویر
اصلی ترین عامل در میزان تاثیر و کاربردی بودن یک راهکار نظارتی مبتنی بر دوربین های مداربسته، کیفیت تصاویر می باشد.
دوربین های مدار بسته تحت شبکه (IP Camera) کیفیت تصویری به مراتب بالاتر از دوربین های آنالوگ دارند. در حال حاضر محدوده کیفیت تصویر دوربین های مدار بسته تحت شبکه عموما از ۱ مگاپیکسل تا بیش از ۲۰ مگاپیکسل است. در آینده نزدیک شاهد حضور دوربین های مداربسته با عدد مگاپیکسل بسیار بالا و قیمت های ارزان خواهیم بود. مطمئنا شما نمی خواهید در هنگام بروز یک اتفاق به تصاویر دوربین مداربسته مراجعه کرده و با این واقعیت تلخ روبرو شوید که تصاویر به علت کیفیت پایین قابل استفاده یا استناد نیستند. از این رو هنگامی که مسئله امنیت شما مطرح است، از کیفیت کوتاه نیایید!
امکان اتصال بی سیم
دوربین های مدار بسته آنالوگ به علت اختلال با امواج رادیویی امکان اتصال موثر از طریق بی سیم را ندارند، در حالی که بسیاری از دوربین های مدار بسته تحت شبکه امکان اتصال از طریق بی سیم یا وای فای را دارا می باشند. همچنین امواج دیجیتال ارسال شده از این دوربین ها با امواج رادیویی یا سایر امواج دیجیتال ارسال شده از سایر دستگاه ها (مانند موبایل) دچار اختلال نمی شود.
از این رو در پروژه هایی که اتصال دوربین های مدار بسته از طریق کابل کشی به علت شرایط محیطی اصولا امکان پذیر نبوده، به زیبایی محیط آسیب می رساند یا بسیار دشوار و پر هزینه است، استفاده از دوربین های مدار بسته تحت شبکه بی سیم یک راهکار جایگزین می تواند باشد.
امکانات بیشتر
در حالی که اغلب دوربین های مداربسته آنالوگ تنها دارای امکان انتقال تصاویر هستند، بسیاری از دوربین های مدار بسته تحت شبکه دارای امکانات دیگری چون صدای دو طرفه (امکان صحبت کردن از طریق دوربین و گوش کردن به محیط اطراف دوربین)، امکان ضبط بر روی کارت حافظه دوربین، سنسور تشخیص صدا و حرکت (ارسال هشدار از طریق ایمیل یا نرم افزار گوشی تلفن همراه به محض تشخیص صدا یا حرکت در محیط اطراف دوربین)، امکان تعیین محدوده خصوصی (به عنوان مثال اگر دوربینی در منزل خود نصب کرده اید می توانید محدوده های خصوصی خود را بر روی تصویر تعیین نمایید تا دوربین این محدوده ها را ضبط نکند) و مواردی از این دست هستند.

هوشمند تر
و آخرین واقعیت آن است که در راهکارهای نظارتی مبتنی بر دوربین مدار بسته، هزاران ساعت ضبط تصاویر انجام می گیرد و در عمل ممکن است به علت نداشتن زمان، ثانیه ای از این تصاویر هرگز مشاهده نگردد و فرصت شناسایی فعالیت های مشکوک از دست برود. آخرین مزایای دوربین مداربسته تحت شبکه این است که این دوربین ها مجهز به مکانیزم های هوشمندی برای تشخیص و هشدار رفتارهای مشکوک از طریق ایمیل یا نرم افزار تلفن همراه دوربین هستند.
برخی از این امکانات شامل ارسال هشدار به محض تشخیص صدا یا حرکت در اطراف دوربین، شناسایی حرکت در محدوده خاص مشخص شده در تصویر (به عنوان مثال اگر دوربینی دارید که همزمان تصویر جلوی درب منزل شما و خیابان را می گیرد، می توانید تعیین کنید تنها هنگامی که شخصی نزدیک به درب ورودی منزل می شود دوربین شما را مطلع کند)، ارسال هشدار هنگامی که کسی قصد دستکاری دوربین را دارد و مواردی از این دست است.

در این مقاله به طور مختصر با دوربین مداربسته تحت شبکه آشنا شدیم و مزایا و معایب این نوع دوربین ها را بررسی کردیم. اگر بخواهیم بصورت خلاصه بیان کنیم، مزایای دوربین های مداربسته تحت شبکه عبارتند از: عدم نیاز به کابل برق جدا؛ هوشمندی؛ عدم محدودیت در تعداد دوربین؛ دسترسی از راه دور؛ کیفیت بالای تصاویر؛ مدیریت ویدیوهای ضبط شده؛ تعامل با سایر سیستمها؛ سیستم متناسب با نیاز؛ صرفه اقتصادی. از معایب دوربینهای مداربسته تحت شبکه، میتوان به قیمت بالای دوربین، تأمین امنیت و فضای ذخیره سازی آنها اشاره کرد.